Adventkalender
Verbindend verhaal

Dani & Romée: van de afwas naar een ster in Cadzand

Begin 2024 openden Dani en Romée de deuren van hun restaurant Demain in Cadzand. Midden in de duinen, met uitzicht op zee. Nog geen jaar later staat hun zaak stevig op de culinaire kaart: een Michelinster en 16 van de 20 punten bij Gault & Millau. “Voor ons gevoel zijn we nog maar net gestart,” zeggen ze nuchter. Toch ademt alles in Demain ambitie, vakmanschap én de kracht van samen. 

De vonk van passie 

Dani (26) volgde zijn middelbare school op Het Hooghuis Stadion. “Ik wist nooit zo goed wat ik wilde doen. Muziek was mijn grote passie, ik zat altijd in de studio van school. Daar kon ik helemaal mezelf zijn.” Een toekomst daarin voelde onzeker. Via een bijbaantje in de horeca ontdekte hij de energie van samenwerken en de magie van koken. Eerst in de afwas, later in de keuken. “Je leert jezelf kennen door te doen. Voor het eerst zag ik wat er allemaal mogelijk was met eten: veel meer dan een carpaccio of club sandwich. Koken werd mijn nieuwe manier om creatief te zijn.” 

Romée (25) rolde er op een andere manier in. Zes jaar geleden ontmoette ze Dani in een restaurant in Vught. “Ik studeerde toerisme en wist niet goed welke richting ik op wilde. Door Dani ontdekte ik de horeca. Eerst als bijbaan, later fulltime. Het gaf me energie om mensen een ervaring te bezorgen die ze niet snel vergeten.” 

Hun ontmoeting werd het begin van een gezamenlijke reis door Nederland: van Vught naar Maastricht, van leerplekken bij toonaangevende zaken tot uiteindelijk Cadzand, waar ze hun eigen droom vormgaven. 

Het Hooghuis kleurt je leven 

Dani kijkt met een dubbel gevoel terug op zijn middelbareschooltijd. “Ik was niet de makkelijkste leerling. Veel docenten zagen vooral mijn worsteling met regels en structuren. Maar er was één leraar, Robbert van der Veer, die in mij geloofde. Hij gaf me ruimte om mijn diploma op een andere manier af te ronden en zei: volg je gevoel. Dat vertrouwen was cruciaal. Juist in de middelbareschooltijd is vorming zo belangrijk. Je zoekt wie je bent en waar je voor staat. Als iemand dan naast je gaat staan in plaats van tegenover je, kan dat het verschil maken.” 

Die ervaring neemt hij mee in zijn werk nu. “We hebben hier een jongen in de keuken die begon zonder ervaring. Eigenlijk kon hij niet zoveel. Maar we hebben hem omarmd, eerlijk feedback gegeven en nu is hij onmisbaar. Dat is groeien en bloeien in de praktijk: zien wat iemand wél kan en daarin investeren.”

Samen sterker 

Demain betekent letterlijk morgen. . Voor Dani en Romée staat het voor de toekomst die ze samen bouwen. Hun samenwerking is intens: partners in het leven én in de zaak. Dani: “Ik ben perfectionistisch en verlies me in details. Romée is veel rustiger en ziet het grote geheel. Dat houdt me in balans.” Romée: “Dani jaagt ideeën na, ik zorg dat het klopt. Samen zorgen we dat Demain niet alleen een restaurant is, maar een plek waar mensen zich thuis voelen.” 

Dat gevoel strekt zich uit naar hun team. Jong, fris, hecht. “Natuurlijk moet er hard gewerkt worden,” zegt Romée, “maar plezier staat centraal. Gasten merken dat. Ze zien dat ons team trots is om hier te werken.” 

Midden in de maatschappij 

Wie Demain binnenstapt, ziet door de ramen de duingrassen en hoort de zee op de achtergrond. Binnen proef je gerechten zonder poespas. “We serveren smaken die iedereen kent, maar dan op topniveau,” zegt Dani. “Uit eten gaan moet geen ingewikkeld verhaal zijn, maar een fijn moment met elkaar.” 

Die eenvoud gaat hand in hand met verbinding. “We zitten hier in een rijke regio, met de zee om de hoek. Lokale producten horen bij ons,” zegt Romée. “Maar net zo belangrijk is de verbinding met mensen. Of dat nu gasten zijn, ons team of jonge koks die we opleiden: je wilt kleur brengen in het leven van anderen.” 

Groeien, bloeien en dromen 

De erkenning van Michelin en Gault & Millau voelt als een bekroning, maar niet als eindpunt. “Het was geen doel op zich,” zegt Dani. “Het is vooral bijzonder dat mensen vanuit heel Nederland naar Cadzand komen om ons eten te proeven. Dat maakt ons trots.” 

De toekomst brengt nieuwe uitdagingen én kansen. “We verwachten ons eerste kindje,” vertellen ze stralend. “Dat maakt dat we nadenken over hoe we Demain willen vormgeven. Misschien iets kleinschaliger, op onze voorwaarden, met meer vrijheid en balans. Het restaurant moet altijd een plek blijven die bij ons past.” 

Hun dromen gaan verder dan onderscheidingen. “We willen een plek waar mensen zich welkom voelen, waar eerlijkheid en vertrouwen de basis zijn. Of je nu gast, medewerker of leverancier bent: afspraak is afspraak. Daar geloof ik in,” zegt Dani. 

Een boodschap voor leerlingen 

Als oud-leerling van Het Hooghuis weet Dani dat middelbareschooltijd soms lastig kan zijn. Zijn boodschap voor jongeren is helder: “Volg je hart en luister naar jezelf. Ouders bedoelen het goed, maar kiezen vaak voor zekerheid. Uiteindelijk voel jij alleen wat echt bij je past. Alles komt goed, ook als het moeilijk is. Geloof in jezelf en ga ervoor.” 

Romée vult aan: “Op die leeftijd zoek je naar wie je bent. Voor mij was dat ook geen rechte lijn. Maar juist door dingen te proberen, ontdek je wat je energie geeft. Vertrouw daarop.” 

De smaak van morgen 

Demain is nog jong, maar ademt al toekomst. Dani en Romée laten zien dat dromen werkelijkheid kunnen worden als je jezelf blijft, durft te groeien en samenwerkt. Van Oss naar de duinen, van de afwas tot Michelinster: hun verhaal is een kleurrijk bewijs dat het leven bloeit door verbinding.